Egy blog horgászatról, sörökről és gasztronómiáról.

A sós porter

Szerintem nagyjából két éve volt az első alkalom, amikor ezzel az ízzel találkoztam úgy egyáltalán, hogy sós karamell egy fagylaltosnál. Álltam bambán, majd elolvastam még egyszer, hogy biztos, hogy jól olvastam e, majd kértem egy gombóc csokit és továbbálltam.

Már eleve egy elég fura íz-összetételről beszélünk ha édességről van szó, aztán 2020 decemberében egy webshopot böngészve szembe jött velem ez az íz sörben. Aztán névnapomra kaptam a kedves feleségemtől egy sörcsomagot és lám szembe jött velem.

Fehér nyúl – Soulty ( sós-karamellás porter 5,7 %)

A főzde nem volt ismeretlen és a sörfajta se ami a portert illeti. Mivel tudtam, hogy a kis sörfőzdék közül a fehér nyúl igen jókat tud alkotni, így alig vártam, hogy behűljön és megkóstolhassam.

Külsőre nekem a design egy kicsit elvont, de hát nem ezért vesz az ember sört. Kibontás után pohárba töltve és finoman beleszimatolva, az illata egyértelműen a porterekre/stoutokra jellemző pörköltes illatot adja vissza. Színe éj-fekete, habja hamar eloszlott, nem egy hab centrikus sörről van szó. Jöjjön az első pár korty…ez kellemes! Finoman érződik benne a pörkölt maláta, és kellemesen, nem tolakodóan édes tényleg kicsit karamellás (sós?!). Tovább iszogatva kezd alakot ölteni a sós kortyérzet is, amit nem igazán a konkrét sós ízként érdemes keresni, hanem mint a karamella édességének a fékje, de nem magyarázom túl, finom!  Ahogy ők is fogalmaznak ez egy olyan sör “…amiből azért még lecsúszik pár korsó egy este.”, könnyed és élvezhető, nem tapos a földbe mint egy 10% feletti stout és nem is telítődsz az édességétől. Beszerzés: fehér nyúl webshop.

Ajánlott bejegyzések

Hegedüs Sándor

okleveles vegyész

Szabadidőmben a horgászat megszállottja, kis- és nagyüzemi sörök kedvelője és a gasztronómia lelkes felfedezője vagyok. Amennyiben a fentiek közül egyik téma is érdekel, jó helyen jársz. Jó olvasást kívánok!

Hegedüs Sándor

Hol vásárolok

Racer Horgász Szaküzlet

Miskolc, Csabavezér út 43.

Max Fishing Horgászbolt

Hajdúböszörmény, Hajdúkerület utca 2.